čtvrtek

Báječné polské prázdniny

Pokud patříte mezi milovníky divokého moře, romantických západů slunce a prahnete po nových zážitcích, je pro Vás dovolená u Baltu tím pravým. Hovoří ze mě letitá zkušenost. Já osobně polské pobřeží miluji a rád se tam každým rokem vracím.
Dovolená u moře...to si každý představí teplo k zalknutí, drahou zmrzlinu a zástupy českých turistů. Naopak v Polsku na Vás čeká příjemné překvapení v podobě autentické kultury odpočinku, příjemné počasí (pokud budete mít štěstí), divoká příroda a úžasné smažené ryby! To vše za velmi přijatelné ceny! Ale popořadě...
Samotné dobrodružství cestovatel zažije již cestou na vytoužené místo. Ano, ty ošklivé řeči, které jste slyšeli o kvalitě polských silnic, jsou pravdivé. Nedokončené dálnice, absence obchvatů velkých měst a jiné pikanterie dovedou zpestřit nejeden přesun. Proto důrazně doporučuji cestovat v noci. Budete sice ochuzeni o výhledy během jízdy, ale zato cesta bude mnohem rychlejší, komfortnější a bezpečnější.
My jsme letos spontánně vybrali jeden ze známějších resortů, město Krynica Morska. Jedno z posledních osídlení před hranicí s Kaliningradskou oblastí. Obří bilboard při vjezdu s nápisem "Nie dokarmiać świni" (tedy "Nekrmte prasata") nás jenom ujistil v tom, že si ještě užijeme spoustu legrace. Ze široké nabídky kempů, jsme si nakonec vybrali ten nejzachovalejší (letitý, ale čistý). Někteří z účastníků výpravy tak mohli zavzpomínat na mládi, kdy trávili prázdniny na táborech právě u Baltského moře. Atmosféra rekreace jak za časů normalizace byla navozena dokonale. Vše původní ze sedmdesátých let včetně jídelny i jejího personálu. Pronajali jsme si tedy chatku, nastěhovali se a vyrazili se koupat. Po krátké meditaci jsme se rozběhli, hluboce nadechli a do vln opravdu skočili. Pro neznalé místních poměrů, Balt není Jadran, i když okolní teploty můžou člověka dokonale zmást. Nedočkavě jsme z vody vyskočili, osušili se a vyrazili do nejbližšího občerstvení. Samozřejmě na smaženou rybu. Jedno z velkých lákadel dovolené u Baltu. Vysvětlím. Po celém Polsku existují podniky nazvané "Smażalnia Ryb". Jedinečné restaurace, které se specializují na smažení ryb. Nečekejte žádný luxus. Prostě za své peníze dostanete kvalitní smaženou rybu nejčastěji s výborným salátem zvaným "Surówka" a hranolkami. Když si takto dopřáváte u moře, je prožitek téměř dokonalý! Třešničkou na dortu jsou ryby uzené, které si můžete sami vybrat přímo z udírny.
Nasyceni přímořskou atmosférou a výbornou večeři jsme si na zpáteční cestě všimli nezvykle velkých děr v písku. Pachatelé nebyli daleko. Cestu nám překřížilo pět roztomilých divokých prasátek a jejich obrovská matka. Šok jsme překonali hned poté, co nám došlo, že prasata jsou hojně krmená turisty a nemají žádný důvod na nás zaútočit....To jsme ještě netušili, že tyto milá skoro ochočená zvířátka přespávají pod vedlejší chatkou a zneužívají dobrácká srdce (=pitomosti) ostatních turistů. Výstražné billboardy nesplnily svůj účel! Prasata jsou velmi inteligentní zvířata, a tak nás ani nepřekvapilo, když nás probudila i jedno ráno na pláži. Ale to nebylo moje poslední setkání s divokou zvěří. Poslední noc můj spánek pod širým nebem (uprostřed kempu!) narušila liška. Drze si očuchávala můj spacák. Takhle zblízka jsem to zvíře neviděl ani v zoo! Ano, nejenom divoká flora, ale i fauna jsou dalšími lákadly na turisty...
Ani Váš společenský život neutrpí žádnou újmu, naopak budete obohaceni o to nejlepší, co polský zábavní průmysl může nabídnout! Letos to bylo karaoke! Takže kravál a vřískot opilců až do rána. Ale vážně, na plážích jsou útulné bary, které se večer mění na diskotéky, to že se tam lidé dobře baví poznáte během romantických ranních procházek po pláži. No jak říká lidová moudrost: Jak si kdo ustele, tak se i vyspí. Ale jinak pláže jsou velmi čisté. Přímořská města nabízejí klasická turistické lákadla. Restaurace, zmrzlina, gofry, streetartisti, suvenýry atd. Pokud rádi sportujete i během prázdnin, můžete si vybrat jeden z mnoha zajímavých kurzů (my jsme absolvovali krátkou výuku windsurfingu) nebo si jednoduše můžete půjčit kola a brázdit cyklostezky podél Baltu.
Dovolená v Polsku je něco, co se velmi těžce popisuje, to si člověk musí zažít sám. Já Vám ji mohu jedině doporučit. Každým rokem se k Baltu velmi rád vracím a vždy se těším, co mě potká nového. Ty místa mají velmi specifickou atmosféru a jsou svým způsobem okouzlující. Poláci jsou na své moře velmi hrdí a je to znát. Slyšel jsem dokonce, že pokud tráví své prázdniny na území Polska, dostávají na ně příspěvky od státu. Zajímavá strategie. Samozřejmě, že většina lidí, které tady potkáte, mluví polsky. Proto i vše kolem je tvořeno pro Poláky samotné aby se cítili co nejlépe. Tady platí heslo Sami pro sebe! Proto je celá ta kultura trávení volného času tak zajímavá a zábavná!
Pokud byste měli nějaké otázky nebo by Vás něco zajímalo ohledně prázdnin u moře, neváhejte mi napsat. Jestli máte také nějaké zkušenosti s dovolenou u Baltu, budu rád, když se o ně podělíte v komentáři. Přeji hezký zbytek prázdnin! PS: Na závěr přikládám malou fotogalerii...

Žádné komentáře:

Okomentovat