středa

Zaměstnání jako vášeň

Nedávno jsem shlédl velmi inspirativní dokument Jiro dreams of Sushi režiséra Davida Gelba. O své dojmy bych se s Vámi rád podělil v tomto příspěvku... Tento film, zdánlivě pojednávající o sushi, je nádherným příkladem toho, jak člověk, jenž je naprosto odevzdaný tomu, co dělá, může dosáhnout absolutního úspěchu a doslova i naplnění svého životního poslání.
Restaurace Sukiyabashi Jiro se nachází v přízemí jedné kancelářské budovy v Tokiu. Mistr Jiro se svým synem zde tvoří sushi tak výjimečné, že bylo oceněno třemi michelinskými hvězdami! Na velmi malém prostoru tak vzniká gastronomické umění přímo před zraky strávníků.
Mistr Jiro je perfekcionalista, jehož životním cílem je dosažení dokonalého sushi, které se stále snaží připravit i přes svůj vysoký věk. Je příkladem člověka, jehož vášeň a nadšení se promítají do jeho práce. Celý život zasvětil své restauraci. Na úkor jeho osobního života tak vznikl fenomén, jenž je známý po celém světě. Jeho starší syn, který je vychováván jako nástupce mistra čelí ohromnému tlaku ze strany zákazníků i jeho otce, ale nevzdává se a je se svým životním údělem ztotožněný. Je hrdý na to, co jeho rodina vytvořila. Zajímavé je, že mistrův mladší syn si otevřel úplně stejný, pouze zrcadlově obrácený sushi bar. Jeho otec kladl důraz na to, že od tohoto momentu je syn dospělý a neexistuje již cesta zpět, "Pokud neuspěješ, už se nemáš kde vrátit", což se může jevit jako drsný projev otcovské lásky, ale na druhou stranu to v něm probudilo neuvěřitelnou sílu  bojovat a postavit se na vlastní nohy
V restauraci mistra Jiro musí být vše perfektní. Nedokonalost se netoleruje. Jeho personál je excelentně vyškolený a vzdělává se opakováním činností tak dlouho, dokud není mistr spokojen. Trvá deset let, než je adept vychován a připraven stát se kuchařem. Né každý ovšem vydrží ten tlak. Cesta je dlouhá a náročná...Jiro během přípravy pokrmů velmi bystře pozoruje zákazníky a nenápadně přizpůsobuje svoji práci jim: "Všiml jsem si, že jste levák, proto jsem vám již další sushi servíroval na opačnou stranu". Celý proces začíná už během rezervací, které je třeba plánovat měsíce dopředu. Mistr již své stálé zákazníky zná a důkladně se připravuje na jejich příchod. Jiro je tak obrovskou autoritou, že i návštěvníci jsou v jeho přítomnosti nervózní. Nemluvě o personálu, který má ze svého zaměstnavatele obrovský respekt. Ale zcela jistě veškeré obavy opadnou po prvním naservírovaném pokrmu a spokojenost se projeví na obou stranách barového pultu.
Mistr Jiro je velmi inspirativní osobností. Svým životním dílem ukazuje všem lidem, že pokud člověk chce něčeho dosáhnout, musí se plně soustředit na svůj cíl a nezabývat se ničím jiným. Zen. Jen díky píli a tvrdé práci lze docílit pravého mistrovství. Jiro klade důraz na dokonalost v každém směru. Od surovin přes personál až po servis. I přes letité zkušenosti a zdánlivou perfekci nepřestává hledat a zlepšovat se ve své práci. Je to opravdu velký člověk, pravý mistr.
Velmi zajímavý je závěr filmu, ve kterém se ukazuje, že sushi, které inspektoři Michelinu měli možnost ochutnat, nepřipravil samotný Jiro, ale jeho syn! Což jenom dokazuje Jirovo mistrovstí...

Žádné komentáře:

Okomentovat